Sidor

tisdag 29 januari 2013

Tisdagstips: plastpåsen

Jag tänkte att jag skulle skriva om hur dåliga plastpåsar är men det är en hel djungel av fakta! Ny och gammal och blandat så här kommer mer en guide snarare än ett tips:

Flera länder och städer har förbjudit användning av plastpåsar, i till exempel Rwanda är det i princip omöjligt att föra in plastpåsar och i flera städer i USA (Seattle, San Fransisco och Los Angeles) får man numer ta med en egen påse till affären. Skälen till förbuden är många: Nedskräpning, boskap som dör av att de har ätit plast och inte minst miljöfrågan. Många tycker att vi ska införa ett förbud även i Sverige men lika många är skeptiska och menar att det inte finns några bättre alternativ.
Papperspåsen kräver stora mängder vatten vid tillverkningen, väger 7 gånger mer och det krävs 5-6 gånger fler lastbilar att transportera samma antal påsar i plast. Den är också svårare att använda flera gånger. Läs lite mer här!
En biologiskt nedbrytbar påse tar ändå lång tid för naturen att bryta ner och hamnar den i plastinsamlingen gör den mer skada än nytta. Läs lite mera här!
Din älskade tygkasse då? Jo, bomullsproduktionen är mycket krävande och du måste dessutom tvätta den ibland. Väljer du en av ekologisk bomull blir det lite bättre, andra "naturmaterial" exempelvis bambu är kanske ännu bättre, jag har inte forskat om det...
Sedan så finns det två olika sorters polyetenpåsar: den klassiska gjord av olja och den andra av sockerrör, båda går att återvinna som plast och ger mycket energi till våra sopförbränningsstationer här i Sverige. Experterna menar att den här nya plasten som tillverkas av biomassa är det bästa alternativet eftersom det går att använda samma utrustning vid tillverkning och återvinning som till de gamla plastpåsarna, men den är inte gjord på olja. Tada! Eller? I de artiklar jag läst så nämns ingenting om att vi fortfarande behöver dra ner på onödigt användande av plastpåsar. Det är fortfarande värdefull mark som vi bestämmer oss för att "odla plastpåsar" på, medan barn svälter!
Till exempel de påsar vi får i klädbutiker! Alltid för små eller i fel form, de passar ju ändå inte i sopkorgen. En del fungerar bra att ha matlådan i till skolan (Systembolagets påsar toppar listan!) men de flesta ligger mest och skräpar här hemma.

Så tipsen då:
  • Låt bli att ta en påse om du klarar dig utan. Säg till i kassan att du inte behöver någon.
  • Välj bort papperspåsen.
  • Se till att biologiskt nedbrytbara påsar inte hamnar i plaståtervinningen.
  • Se till att så många plastpåsar som möjligt återvinns. Alltså de utav polyeten.
  • Använd påsarna fler gånger, ta med en gammal till mataffären om du har en stor hög som dräller runt hemma.
  • Lär dig vika plastpåsen så att de knappt tar någon plats alls så kan du ha en med dig jämt! Kolla in videon!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar